Kulturní rostlina z jihovýchodní Asie

Původem banánů jsou malé ostrovy v jihovýchodní Asii. Banán je považován za jednu z nejstarších kulturních rostlin světa. V Evropě známe banány ale až od začátku 20. století. Existuje snad nekonečné množství druhů banánů, od banánů na vaření až po japonské banány. Druh, který máme rádi u nás v Evropě, je tak zvaný dezertní banán.

Energetická bomba

Banány obsahují ideální směs vitamínů (především B6 a C), minerálních látek, balastních látek, bílkovin a uhlohydrátů, zde především cenných škrobů s dlouhým řetězcem a jsou tak skutečnou bombou plnou živin, které dodávají organismu energii na dlouhou dobu. Žluté ovoce je proto ideální jako snídaně nebo průběžná vydatná svačina. Jeden banán dodá
energii na půlhodinový trénink.

Fit díky hořčíku a draslíku

Banány obsahují vysoké množství draslíku, který reguluje krevní tlak a je mazivem pro svalstvo. Obsažený hořčík působí proti křečím v lýtkách nebo je prevencí namožených svalů po tréninku. Železo obsažené v banánech podporuje tvorbu erytrocytů, která je rozhodujícím faktorem především pro vytrvalostní sportovce. Banány jsou mimořádně praktické jako malý snack.